Språkbanken Sam vid Institutet för språk och folkminnen (Isof) gör Isofs arkivmaterial mer tillgängligt för både forskare och allmänhet. Isof stora mängder tal- och textmaterial görs tillgängligt och användbart för forskning inom exempelvis humaniora och samhällsvetenskap med hjälp av verktyg och metoder från språkteknologi och digital humaniora. Infrastrukturen som tas fram används även för att tillgängliggöra material för allmänheten.
Avdelningen fokuserar på två olika materialtyper:
Vi driver också samarbetsprojektet TillTal, Tillgängligt kulturarv för forskning i tal, tillsammans med Kungliga Tekniska högskolan och Digisam. Projektet finansieras med anslag från Kungliga Vitterhetsakademien och Riksbankens Jubileumsfond och pågår 2017–2020. Syftet med projektet är att hitta metoder och verktyg för att kunna hantera och bearbeta stora mängder historiska talinspelningar och grunden är det stora talmaterial som finns i Isofs arkiv. Läs mer om TillTal här.
På Isof finns K-centrumet Clarin Knowledge Centre for the Languages of Sweden (SWELANG) som arbetar för att med språkteknologiska verktyg göra stora språkliga material tillgängliga för humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning.
K-centrumets nav är Språkrådet i Stockholm, som samarbetar med andra avdelningar på Isof i Uppsala och Göteborg.
Rickard Domeij, rickard.domeij@isof.se
Sägenkartan, utvecklad vid ISOF, visar sägner upptecknade på orter i Sverige och riktas till en bred allmänhet.