Göteborgs forskningsinfrastruktur för digital humaniora (GRIDH) arbetar för att främja forskning, utbildning och samverkan som handlar om digitala fenomen och/eller använder digitala metoder. Verksamheten kan sorteras in under tre övergripande forskningsområden – som delvis överlappar varandra:
GRIDH arbetar kontinuerligt med initiering av nya forskningsprojekt och samarbetar med en rad forskare vid Göteborgs universitet, Chalmers och andra lärosäten i världen.
Pågående forskningsprojekt handlar om bland annat skapandet av ett nytt 3D-verktyg för att analysera hällristningar samt en digital plattform där maskininlärning används för bildigenkänning. Ett annat projekt rör digital kartläggning och analys av den utominstitutionella scenkonsten i Göteborg 1965–2000.
Inom Swe-Clarin medverkar GRIDH i det distribuerade K-centrumet Diachronic Language Resources (DiaRes), ett kunskapscentrum inom CLARIN som fokuserar på diakrona textsamlingar och särskilt historiska texter, liksom verktyg och andra resurser som stödjer arbetet och analysen.
Mats Fridlund, mats.fridlund@lir.gu.se
Läs vår handbok
Vill du lära dig att använda språkteknologi i din forskning? I Swe-Clarins handbok finns systematiska instruktioner och belysande exempel på hur man besvarar olika forskningsfrågor med våra verktyg och material.