Humanistlaboratoriet vid Lunds universitet är en universitetsgemensam forskningsinfrastruktur för tvärvetenskaplig forskning och utbildning. Vi tillhandahåller en laborativ miljö med ett antal olika sensoriska mätmetoder, samt metodologisk kunskap, datahantering och arkiveringskompetens. Vårt uppdrag är att underlätta och bidra till att diverisifera forskning med fokus på frågor om kognition, kommunikation och kultur - traditionella domäner inom humaniora. Men många projekt är också tvärvetenskapliga och genomförs i samarbete med samhällsvetenskap, medicin, naturvetenskap, teknik och e-vetenskap. Humanistlaboratoriet gör det möjligt för forskare att kombinera traditionella och nya metoder och att interagera med andra discipliner.
Humanistlaboratoriet är sedan 2017 ett K-centrum (certifierat CLARIN Knowledge Centre) med särskilt fokus på multimodala och sensorbaserade metoder: Lund University Humanities Lab. Sedan 2020 är vi även ett CLARIN C-centrum, vilket innebär att våra datamängder är integrerade med CLARINs Virtual Language Observatory.
Vi har ett brett utbud av faciliteter för mätning och inspelning: artikulografi, elektrofysiologi, EEG, ögonrörelser, professionell ljud- och videoinspeling, motion capture och virtual reality. Vi erbjuder även stöd och konsultation inom statistik, maskininlärningsbaserad forskning på språkligt material samt tangentbordsloggning med fokus på forskning om skrivande.
Humanistlaboratoriet driver även en korpusserver, som erbjuder säker, långsiktig lagring av strukturerad digital forskningsdata. Denna anläggning innehåller en mängd olika datatyper inklusive ljud, video, text, bilder och ögonrörelser. Korpusar härrör både från världs- och minoritetsspråk, inklusive longitudinella studier av barnspråk, data från språkinlärning, dialektundersökningar och korpusar med länkad ögonrörelsedata. Repository and Workspace for Austroasiatic Intangible Heritage (RWAAI) är en unik digital resurs som bevarar tvärvetenskapliga forskningssamlingar samt dokumenterar språk och kulturer i samhällen från den austroasiatiska språkfamiljen i Sydostasien och Indien.
Johan Frid, johan.frid@humlab.lu.se
Läs vår handbok
Vill du lära dig att använda språkteknologi i din forskning? I Swe-Clarins handbok finns systematiska instruktioner och belysande exempel på hur man besvarar olika forskningsfrågor med våra verktyg och material.