Daedalus är Tekniska museets årsbok. Den är nästan lika gammal som museet och utkom i tryck 82 gånger under perioden 1931-2015. Inom det RJ-finansierade projektet Digitala modeller har det nu blivit möjligt för Tekniska museet att scanna, OCR-läsa och web-publicera hela materialet om cirka 15 000 sidor.
Daedalus 1972 med Aina Stenbergs "Radiokväll" 1925.
Projektledningens förhoppning är att den digitala tillgängligheten ska öppna nya ingångar till gamla samlingar, väcka nytt forskningsintresse och kritiska frågor. Men dessutom har det varit enormt lärorikt för oss, säger Anna-Karin Nilsson Stål och Lotta Oudhuis som jobbat med projektet på museet. Det här är ju en pilot, där vi fått möjlighet att sätta oss in i ett för oss nytt och spännande område. Vi fick fint stöd av både Digisam och Språkbanken. De hjälpte oss att fördjupa vår förståelse för språkteknologiska begrepp och kvalitetsmått för OCR, och nu känner vi oss definitivt bättre rustade för framtida digitaliseringsprojekt. Vi ser att ökad tillgång också ger ökad efterfrågan, och hoppas framöver kunna berika årsboksartiklarna med länkar till andra informationsresurser.
I Daedalus finns förstås mycket att hämta för en teknikhistoriker, men som vanligt ger de digitala verktygen också ingångar för många andra perspektiv. Här kan man göra fritextsökningar i hela textmängden och få svar på sådant som: Ger Skåne eller Dalarna flest träffar? När nämns för första gången atomenergi? Finns här någonting om barnarbete eller miljöförstöring?
Men det verkligt fina med det här projektet är att man nu också kan ladda hem Daedalus som pdf, xml eller txt-filer och arbeta vidare med egna verktyg, t ex ur Swe-Clarins verktygslåda. På det viset bidrar Tekniska museet, tillsammans med många andra, till att skapa förutsättningar för nya hum/sam-forskare att på allvar dra nytta av de möjligheter digitaliseringen öppnar. Det är välkommet!
/ Johanna Berg, Riksarkivet